Kuinka voitan kilpailun ja menestyn pelissä VINKIT
Alkuperäinen on Mikon kirjoittama joka julkaistu kalassa.netissä 2007. Alkuperäistä muokattu.
VINKIT
Yleistä: Pelissä on lukematon määrä erilaisia muuttujia, jotka kaikki täytyy osata ottaa huomioon, että kisan voi voittaa. Alla on luokiteltu näitä muuttujia eri alaotsikoihin (joita toivottavasti käyttäjät täydentävät). Luonnollisesti en pelintekijänä näiden tarkkoja merkityksiä kerro enkä paljasta. Luettelon on tarkoitus olla lista asioista, joihin varsinkin kannattaa kiinnittää huomiota. Listaan tulee aikanaan lisäyksiä, kuten ”syvyys”, jolla tarkoitetaan pilkin uittosyvyyttä. Nykyinen versio ei vielä tue tätä toimintoa. Myös kampanjaan liittyville asioille tulee aikanaan alaluokat.
Yleinen tie voittoon: Seuraa mitä tietokoneen pelaajat tekevät. Näin opit vähitellen tietämään, missä kalat liikkuvat ja mistä niitä kannattaa kokeilla. Voit myös päätellä itse kalojen ottipaikkoja omaan kokemukseesi perustuen, pelissä on ainakin yritetty jäljitellä niiden realistista käytöstä.
Yleistä: Pelissä on 3 eri vuodenaikaa, joissa jokainen vaihtelee kalantulollisesti keskenään. Kalojen kutukäyttäytyminen vaikuttaa joillain lajeilla syöntiä heikentävästi, mutta toisilla se taas lisää syönti-innokkuutta. Yleisesti vuodenaikojen välisiä eroja kannattaa tarkkailla ja pelata samaa järveä jokaisena eri ajankohtana. Tuloslistoista voi päätellä, mitkä lajit ovat helpommin saatavissa milloinkin, mutta kannattaa huomioida että päiväkohtaista vaihteluakin esiintyy ja ne voivat sotkea tulosten suoranaista analysointia. Syystalvella pilkitään ensijäillä ja syönti voi olla ajoittain hyvääkin. Keskitalvella on pimeää ja syönti yleisesti hieman heikompaa, mutta joillain lajeilla paras mahdollisuus on juuri tähän aikaan vuodesta. Suuri osa kilpailuista käydään kuitenkin keskitalvella ja tämän vuoksi myös huonomman syönnin osalta pitää tietää kalojen metkut tälläkin vuodenajalla. Kevättalvi johtaa varsinkin ahvenen ja särjen syöntien parantumiseen, mutta myös eräät muutkin lajit piristyvät. Kuitenkin eräillä lajeilla tapahtuu passivoitumista, kuten kirjolohella, kutuajankohdan lähestyessä.
Tie voittoon: Seuraa tuloslistoja, paina mieleen mitä lajia kannattaa pyytää minäkin ajankohtana, niin osaat valita pilkkisi oikein ja keskittää pyynnin juuri oikeaan kalalajiin. Väärä kohdelaji voi johtaa häviöön tai karvaaseen pistesijaan.
Yleistä: Pelissä on 4 vuorokauden aikaa, aamupäivä, keskipäivä, iltapäivä ja yö. Yö aika on käytettävissä vain niissä vesistöissä joissa made on pyydettävissä lajeissa, madetta toki esiintyy joissakin muissakin vesistöissä, (esim. Siikakoskella). Kalojen syömisajat vaihtelevat auringonnousujen ja päivänpituuden myötä. Alku- ja keskitalvella päivä on lyhyt ja syönti ajoittuu päivän valoisimpaan hetkeen. Eräät lajit pitävät kuitenkin silloinkin aamu- ja iltahämäristä. Keväämpänä päivä pitenee, jolloin paras syönti kohdistuu juuri aamuun ja iltaan, mutta päivällä esiintyy useampia syöntijaksoja, kun taas välillä on hiljaisempaa.
Tie voittoon: Kisat pidetään aina tiettyinä ajankohtina, joten olosuhteet ovat aina samat kaikille osallistujille. Kisan aikana ei kannata kuitenkaan masentua jos kala ei syö heti, sillä syönti voi alkaa yllättäen ja myös loppua kuin seinään. Niinhän se menee oikeastikin.
Yleistä: Eri kalalajit syövät eri vuoden- ja kellonaikoina. Tämä käytös on syytä oppia tunnistamaan, jotta pyynnin voi kohdentaa juuri oikealla ajanhetkellä oikeaan lajiin saaliin maksimoimiseksi. Eri lajit ovat myös kiinnostuneita eri pilkeistä ja syöteistä, joten kokeiltavaa riittää. Ja ettei homma olisi liian yksinkertaista, eri lajit asustelevat myös hieman erilaisilla paikoilla ja niillä on painotetut kiinnostumiset esim. kasvillisuuteen, virtaveteen tai vaikkapa syvyyteen liittyen. Muut kalat pelkäävät haukia ja väistävät niitä mieluusti. Hauet taasen ovat mieluusti aloillaan, mutta saattavat innostua saalistamaan ja silloin pilkkijöiden vieheitä viedään! Osa parvista pelkää kairaamisen ääntä ja muuta melua ja väistävät rauhallisemmille alueille. Toiset lajit taas kiinnostuvat pienestä elämästä ja ne voi houkutella kaukaakin paikalle taitavalla pilkin uittamisella.
Yleisimmät lajeittain: Ahven
- Ahventa esiintyy paljon useimmissa vesistöissä
- Ahvenelle kelpaa mormyskat, pystypilkit ja tasapainopilkit
- Jos hyvä syönti ja tulee isompaa ahventa niin kannattaa kokeilla taspainoa, esim. pieniä tasureita 1 tai 2 vavalla, isompia tasureita 2-3 vavalla
- Hyviä ahven vesistöjä ovat esim. Lokkiluoto, Venetjoen tekojärvi, Meri jne.
- Suurimmat saadut ahvenet : Räväjärvi 1609 g, Lokkiluoto 1593 g
Tie voittoon: Ota selvää mitä lajia on ”tarpeeksi” kussakin järvessä ja keskitä pyynti siihen lajiin, jota on eniten tai mitä on mahdollista saada painoltaan eniten. Hio taktiikkasi ja tietämyksesi huippuun juuri tätä lajia koskien.
Yleistä: Pelissä on 2 eri kokoluokan kairaa ja 4 erilaista vapaa
Tie voittoon: Jos on kyseessä vesistö jossa on pääsääntöisesti pientä kalaa tai sitten kpl kisa niin aloituskairaksi kannattaa valita pienempi kaira, (punainen 4"). Ison ja pienen kairausajlla on noin 5 sekunnin ero. Paino kisoissa ja vesistöissä joissa on paljon haukia tai muita isompia kaloja niin aloituskairaksi kannattaa valita isompi kaira, (vihreä 6"). Aloitusvapana useimmissa vesistöissä käy 2 tai 3 vapa. Kpl kisoissa voi aloituksessa olla myös 1 vapa, mormyskalla tai pienellä tasurilla varustettuna.
Yleistä: Pelissä on pilkkejä 3:ssa eri kategoriassa. Pystypilkit ovat yleispilkkejä kaikille lajeille, mutta hyvin usein jokaisella lajilla on omat suosikkinsa. Tasapainoja taas suosivat isommat kalat (niin isommat yksilöt kuin lajitkin). Lätkistä ja lusikoista ovat taas kiinnostuneita suurimmat saalistajat. Mosareita ja mutu-liitsejä kannattaa käyttää varsinkin istutetuille jalokaloille. Väreillä on suuriakin vesistökohtaisia eroja, joten jokaiselle vesistölle on syytä selvittää sen omat ottipilkit. Jos taas haluat kalastaa pelkästään ennätyskaloja, kannattaa jättää nämä pienten kalojen pilkit kokonaan käyttämättä, vaikkakin kalantulo voi yleisesti heikentyä. Kalaa voi pyytää vain sellainen viehe, joka on pyytämässä. Jatkuva pienenkalan nostaminen vie siltä arvokasta pyyntiaikaa pois, joten vieheen koolla voi olla viisasta karsia nämä miljoonaveljet pois tieltä.
Tie voittoon: Jos järvessä on pientä kalaa, pilki sopivalla yleispilkillä. Jos järvessä on taas isompia yksilöitä seassa, voit kokeilla keskittää pyynnin isompiin ja valita isomman kalan vieheet.
Pelissä on tällä hetkellä erivärisiä kärpäsentoukkia, syöttitahnat, katka, surviaiset ja kalasyötti . Toukkien värillä on järvi/päiväkohtaisia eroja, joita kannattaa seurata kaikkien muiden muuttujien osalta.
YleistäMenestys eripituisissa kilpailuissa vaatii erilaiset strategiat. Lyhyissä kisoissa pieni riskinotto kannattaa, sillä jo yksikin isomus voi olla yhtä kuin voitto. Pidemmissä kilpailuissa tuurikalojen merkitys vähenee ja kokemus/tasaisuus kasvattaa merkitystä.
Tie voittoon: Lyhyissä kisoissa hakeudu omille isojen kalojen apajille, tai varmalle pienempien pyyntipaikalle. Isommissa keskity ainoastaan massapaikoille, joista tulee sattumalta pyynnin ohessa isompia
Pelissä vaihtelee tuulensuunta, lämpötila, pilvisyys ja selkeys/sade. Säätilan muutokset saattavat vaikuttaa syöntiin joko parantaen sitä tai huonontaen. Merkitys ei ole kovin suuri (ettei kaikki muuttujat mene mössöksi keskenään), mutta vaikutusta sillä silti on. Suurin merkitys säätilalla tulee olemaan kampanja-moodissa ja hahmon varusteissa, mutta se ei ole vielä ajankohtaista:
Tie voittoon: Säähän ei voi juurikaan vaikuttaa, mutta se voi selittää huonoa/hyvää syöntiä. Seuraamalla tuulensuuntaa, lämpötilaa, pilvisyyttä ja mahdollista sadetta voi saavuttaa hyvänkin tuloksen kun reagoi heti sään vaihteluuun.
Pilkkivapaa voit heiluttaa kahdella tavalla. Vasen nappi pohjassa vavan asento pysyy ”perästä kiinni”, joka muistuttaa normaalia heiluttelua. Oikean napin kanssa voit liikuttaa koko vapaa, jolloin voit tehdä mm. pitkiä ja hitaita nostoja. Sopiva pilkin uittaminen voi herättää muuten passiivisen kalan mielenkiinnon ja saada syönnin alkamaan. Myös kokonaiset parvet voivat tulla lähistöltä paikalle, jos vain osaat heiluttaa vapaasi oikein. Liika heiluttaminen kuitenkin pelottaa kaloja.
Tie voittoon: Harjoittele sopivaa uittotapaa.
Alkuvaiheessa kisoissa menestyminen voi olla vaikeaa. Hyvä aloitus on käydä pilkillä harjoittelemassa jokaisella eri vuodenajalla ja kellonajalla. Kisoissa kannattaa seurata muita ja varsinkin tuloslistat lukea tarkkaan läpi. Silloin saa hyvän yleiskuvan, että millä lajilla kisat voitetaan ja ketä kannattaa lähteä peesaamaan. Kun kokemusta alkaa kertyä, kannattaa hakea itse ne omat/parhaat paikat jokaisessa kisassa. Oikea viehe on syytä osata valita jokaiselle kalalajille (ja vesistölle) erikseen. Lyhyissä kisoissa riski-strategialla voi menestyä, mutta pitkissä kisoissa kannattaa hakeutua sinne missä on eniten kalaa massana.
Yksinpelissä on hyvä harjoittelumuoto haastekilpailut, siinä tehtävät vaikeutuu sopivasti kisan edetessä.
Tie voittoon: Kokemus, harjoittelu. Tunti tunnin jälkeen, päivä päivän jälkeen.
Eri järvistä tulee jossain vaiheessa omat vinkit